deutsch | english
Regisztrált felnőttképzési intézmény
Ny.szám: 01212-2010
Barista Oktatóközpont
+36 20 454 3139 / info@barista.hu
Barista.hu
Partner neve

Kávéházi hagyományaink, a nemzetközi kávés trendek és a változó vendégigények együttesen segítették elő a kávézók és kávéházak újjászületését Magyarországon. Az ágazat sikere és fejlődése azonban csak a hiteles szakmaiságra tud épülni. Ezt felismerve hoztuk létre a Barista Hungaryt 2003 januárjában, mely azóta is az egyetlen független kávés szakoktató és tanácsadó cég hazánkban.

Célunk, hogy katalizáljuk a kávés iparág értékteremtő folyamatait. Szolgáltatásainkat úgy alakítottuk ki - és fejlesztjük folyamatosan - hogy azok a baristák, a vendéglátó üzletek és a kávés nyilvánosság kávéval kapcsolatos, egyre növekvő igényeit kielégítsék. A profi kávékészítés iránt érdeklődők számára rendszeresen megtartjuk a Barista tanfolyamot.

2003 óta tartunk kávés képzéseket és barista alapoktatásokat , a barista tanfolyam 2006 óta várja az érdeklődőket. A tanfolyami csoportok azóta havi rendszerességgel indulnak. Az elmúlt 15 évben jó pár kávézólánc, több száz kávémárka, kávézó és kávéház, és természetesen ezernyi barista végzett tanulmányokat kávés iskolánkban.

2010 júniusától már a Rezső téren várjuk szeretettel mindazokat, akik a profi kávékészítés iránt érdeklődnek. A Barista Szaküzlet mellett kialakított új oktatóközpont tökéletes helyszín a barista ismeretek elsajátítására.

2012 az őrlők éve. A kávégéppark és a tematika fejlődése szükségessé tette, hogy komoly újításokat vezessünk be ezen a téren is. Célunk volt, hogy minden lényeges - a csészeminőséget befolyásoló - szempontból (őrlőtárcsa típusa, méret, őrlési finomság szabályozhatósága, adagolás módja) bemutatható, vizsgálható és tanulható legyen az őrlés folyamata. Mára a Hario mini kézi őrlőktől a Barista VB-n hivatalos Mahlkönig K30-as csúcsmodellig minden kategória előkerül illetve napi használatban van a barista tanfolyamon.

2014 – Brew Bar. A kiemelkedő minőségre törekvő (specialty) kávés trend az utóbbi évtizedben szerencsére utolérte a filter (nem nyomás alatt készített és szűrt) kávés technológiát is. A harmadik hullámos („third wave coffee”) kávézókban az eszpresszó gép mellett megjelentek az adagonkénti kávékészítésre alkalmas filteres eszközök. Egyre több kávézó a pulton belül külön területet („brew bar”) alakít ki/különít el erre a célra. A tanfolyam tematikájában már 2011 óta kiemelt szerepet kapnak ezek a kávés eszközök. A résztvevők előbb megismerkednek a filter-technológiák összefüggésrendszerével, majd napról napra más eszközt tesztelünk a gyakorlatban. 2014-ben a tanfolyami tematika fejlesztésével párhuzamosan az oktatóterem felső szintjén 4 új brew bar munkaterületet alakítottunk ki, ahol a tanfolyami résztvevők az alternatív kávékészítési metódusokkal (Hario V60, Aeropress, french press, szifon…) történő kávékészítést gyakorolhatják, elmélyítve a tanultakat.

2015-16 folyamán a tanfolyam tematikáját a legújabb trendek és "kávés hullámok" mentén jelentősen továbbfejlesztettük. Az új rendszerrel több új barista tudáselemet is be tudtunk építeni a tananyagba, a kulcsfontosságú témákat (espresso, tejhabosítás, latte art technikák, munkaszervezés, brew bar, őrlőállítás, kávékészítés rendszere...) pedig még az eddigieknél is nagyobb mélységben tudjuk feldogozni és gyakorolni. A részletes heti időbeosztást napi bontásban, nagy pontossággal részletezve tekinthetik át jövendőbeli tanulóink.

2017-ben új oktatóterembe költöztünk. A tanfolyamokat és egyéb képzéseket már a Barista Szaküzlettel szomszédos helyiségekben kialakított új Oktatóközpontban tartjuk. A tanfolyam maximális csoportlétszáma négy fő. Ez nagyon hatékony tanulást, személyre szabott tananyag-feldolgozást tesz lehetővé.
Az előző 15 évben végzett munkáért a Barista Hungary 2017 decemberében a Kávékorzó Független Kávémagazin szakmai stábjától megkapta a "Legtöbbet tette a magyar kávékultúráért" díjat. Minden korábbi és jelenlegi munkatársunk nevében köszönjük az elismerést!

2018-ban pedig bekerültünk a 444 jó hely Budapesten című könyvbe, ami “a 444 útikönyve mindenhez, ami jó ebben a városban”. 

2019-ben megállapodtunk egyik régi jó partnerünkkel, a Metro Gasztroakadémiával, hogy oktatási központjuk egy különtermébe költöztetjük kávés oktatóbázisunkat. 2019 januárjától már a Gasztroakadémia szervezésében kerülnek megrendezésre a kávés oktatások. A technológiai felszereltség az eddigiekkel megegyező és természetesen a mi oktatógárdánk tartja a képzéseket ezután is.

 

Tanulóinkat továbbra is szeretettel és az alábbiakkal várjuk: