deutsch | english
Regisztrált felnőttképzési intézmény
Ny.szám: 01212-2010
Barista.hu
Partner neve

Péntek


07.45-08.00 Érkezés
08.00-09.30 Reggeli gyakorlás/ellenőrzés 2 x négy fős csoportokban

1. csoport: Önálló őrlőállítás 2 fős csapatokban
2. csoport: Cold Brew: Cold Drip és Mizudashi 
09.30-09.45 Szünet
09.45-10.15 Zöldkávé - mezőgazdaság és kereskedelem

A kávés ipar szerkezete: mezőgazdaság - üzemi munka – kávékészítés.
A direct trade fejlődésének hatása a mezőgazdasági művelésre, azon belül a kávégyümölcs feldolgozására. A különböző feldolgozási eljárások (száraz, mosott, köztes) hatása a csészeminőségre. Fair Trade vs. direct trade, „dream coffees” vs. „specialty coffees”.
10.15-10.45 A kávés világ hullámai (1961-2015)
1. hullám: Az olasz direct trade kezdeteitől a telített piacig (60’-as évektől)
2. hullám: Espresso – nem csak olaszoknak, nem csak olaszoktól (80’-as évektől)
3. hullám: Baristából kávés – újhullámos kávézók és kávék (2000-es évektől)
Az espresso mint alapanyag és csészeminőség változása. A klasszikus arabika-robuszta, a 100% arabika és a Single Origin koncepció.
10.45-11.00 Koffein
Koffein és csészeminőség. Mi történik a koffeinnel pörkölés során? A koffein élettani hatásai. Mennyi koffeint tartalmaz egy csésze kávé?
11.00-11.15 Szünet
11.15-től Ebédig két 4 fős csoportban folytatjuk a munkát, 12.15-kor a két csoport cserél

Eszpresszó munkaterületek
11.15-12.15 Latte art 3. – tejhab díszítés toppinggal
Díszítés toppingokkal, díszítőeszközök használata. Bemutatás, gyakorlás.
Brew bar munkaterületek
11.15-12.15 AeroPress
Bemutatás, majd a csészeminőség megváltoztatása különböző időtartamú kivonatolással illetve különböző típusú szűrő használatával. - bemutatás, kóstolás, elemzés, értékelés.
Önálló kávékészítés a brew bar munkaterületeken
A résztvevők a barista tréner segítségével gyakorolják az átfolyásos kávékészítést az AeroPress brewing eszközzel.
12.15-13.15 Az előző tematika feldolgozása fordított csoportbeosztásban
13.15-13.45 Ebéd
13.45-14.45 Tejhab variációk

1. Latte macchiato - szirupra rétegezve
2. Cappuccino - 1 és 2 adag habosítása
3. Latte art tejhab és öntéstechnika
14.45-15.30 Espresso on Ice
Jeges kávévariációk espresso alapból – Iced Latte, Espresso Shakerato, Frappuccino.
Bemutatás, kóstolás. Gyakorlás: jeges italok helye a vegyes rendelésekben.
15.30-15.45 Szünet
15.45-17.00 Alkoholos kávékülönlegességek

Klasszikus Irish Coffee és Hot Shot - bemutatás, gyakorlás, kóstolás.
17.00-17.30 Napi zárás
Zárási feladatok a kávépultban.
 

 

Csütörtök                                                        Szombat